Návrat na hlavní stranu

Maso [ Specialita k jídlu ]

V minulosti neměl maso ve výživě obyvatelstva příliš významné místo. Opovrhováno bylo koňským, psím, kočičím, ale i kozím masem. Toto maso jedla pouze chudina.

U sedláků měli maso každou neděli, a to od zimy do léta uzené vepřové maso, na podzim skopové maso a ve sváteční dny i maso hovězí, slepičí. V panské a měšťanské kuchyni se vařilo více masa, a to zejména masa hovězího, ale na panské tabuli nechyběla ani kůzlata, jehňata, kohoutci, kuřata, husy a zvěřina. Ani v druhé polovině 19. století a v prvních letech 20. století se vyživovací poměry mnoho nezlepšily.
Masa o něco přibylo, a to zejména masa vepřová, zvýšil se prodej masa ve městech. Zavedením sporáků a trouby na pečení umožňovalo pestřejší úpravu masa.

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Specialita k jídlu
AKTUALIZACE: Radka GAJDUŠKOVÁ (Beskydy-Valašsko, racr) org. 56, 10.05.2004 v 11:13 hodin


Copyright 2000-2024 © Luděk Šorm & kolektiv